Πως μπορώ να κάνω επισκευή στο τροφοδοτικό laptop;

τροφοδοτικο laptop
Η λειτουργία ενός laptop βασίζεται στην τροφοδοσία του, που πραγματοποιείται από τη μπαταρία και το τροφοδοτικό. Στην ουσία υπάρχει εξάρτηση του πρώτου από το δεύτερο. Αποτελείται από ένα καλώδιο τροφοδοσίας (το πιο χοντρό καλώδιο που συνδέεις στην πρίζα) και το κουτί – κύκλωμα (μετατρέπει τα 220V/AC σε 12V/DC ή 19V/DC ή όποια άλλη τάση συνεχόμενου ρεύματος απαιτεί κάθε συσκευή) με ενσωματωμένο το καλώδιο σύνδεσης στον φορητό υπολογιστή.
Πως θα καταλάβω οτι το τροφοδοτικό έχει κάποιο πρόβλημα;
Υπάρχουν 2 περιπτώσεις που μπορεί να παρουσιαστεί πρόβλημα σε αυτό το εξάρτημα. Στη μια δε θα λειτουργεί το κύκλωμα (δε θα δώσει τάση στο καλώδιο), στην άλλη θα υπάρχει σφάλμα στο καλώδιο (κομμένος αγωγός κατά μήκος αυτού ή μη σωστή σύνδεση καλωδίου-βύσματος). Ως αποτέλεσμα, είτε δε θα ανάβει καθόλου η συσκευή είτε μπορεί να είναι αναμμένο, και με κάποιο κούνημα να σβήσει ακαριαία. Το τελευταίο είναι επικίνδυνο να κάψει μέρη του φορητού.
<script>
<script>
Τι κάνω για να επισκευάσω το τροφοδοτικό του laptop;
Στις περισσότερες περιπτώσεις που δε λειτουργεί το κύκλωμα, έχει σκάσει ο πυκνωτής (αστοχία υλικού ή υπέρταση). Όποιο κι αν είναι το πρρόβλημα, ΜΗΝ κάνεις πειράματα. Είναι μια διαδικασία που χρειάζεται έμπειρο ηλεκτρονικό, πολλές δε φορές είναι γεμάτο σιλικόνη και δε μπορεί ούτε αυτός να το επισκευάσει. Οπότε ψάχνεις και αγοράζεις ένα, κατόπιν έρευνας για το πιο οικονομικό.
Στην άλλη περίπτωση, μπορείς να επέμβεις αν έχεις κολλητήρι και ξέρεις πως να το χρησιμοποιήσεις. Αν δεν υπάρχει κάποιο πολύμετρο, συνδέεις το τροφοδοτικό σε σβηστό λάπτοπ, με βγαλμένη τη μπαταρία. Θα πρέπει να ανάβει το led τροφοδοσίας. Λυγίζεις προσεχτικά κατά μήκος του καλωδίου, μέχρι το σημείο που θα σβήσει το led. Αφού σβήσει επιβεβαιώνεις το σημείο που λύγισες. Σημαίνει οτι σε εκείνο το σημείο δεν κάνει καλή επαφή το καλώδιο, είναι κομμένο και δεν τροφοδοτεί σταθερά. Οπότε, αφαιρείς από την πρίζα και από το laptop, μετράς μέχρι το 10 και κόβεις το πληγωμένο σημείο στη μέση.
κολληση κομμενου καλωδιου
Γυμνώνεις τα άκρα από τη μια και την άλλη μεριά και ενώνεις τα αντίστοιχά τους με κόλληση. Αν το πρόβλημα παρουσιαστεί πολύ κοντά στο βύσμα, θα πρέπει να το αλλάξεις με ένα παραπλήσιο εξάρτημα που θα βρεις στο εμπόριο. Τα παιδιά στο video δείχνουν όσα χρειάζεται με τις απαραίτητες διαδικασίες.
Στην περίπτωση της παραακάτω εικόνας, θα χρειαστεί αλλαγή ολόκληρο το εξάρτημα


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιατί δεν ανοίγει το λαπτοπ ή το PC;

Πως κάνω μια σύνδεση laptop με τηλεόραση;