Ανταλλακτικά λαπτοπ. Αντικατάσταση, πρόσθεση κι αφαίρεση του

αντικατασταση σκληρου δισκου λαπτοπ
Μια φορητή συσκευή, εξαιρουμένης της εξωτερικής εμφάνισης, αποτελείται από αρκετά υποδεέστερα μέρη – ανταλλακτικά. Αυτά συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην όλη λειτουργία του laptop.
Ποια είναι αυτά;
Αν τα μετρήσουμε σαν διαιρούμενα τμήματα, είναι:
  • πλαστικό σασί
  • οθόνη
  • μητρική πλακέτα
  • πληκτρολόγιο
  • modem
  • μνήμες
  • DVD player
  • ποντίκι
  • μπαταρία
  • τροφοδοτικό
<script>
<script>
Από τα παραπάνω, η οθόνη και η μητρική (motherboard), περιέχουν επιπλέον τμήματα τα οποία δεν αφορούν το παρόν άρθρο.
Που βρίσκονται;
Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε σε ανταλλακτικά εύκολης πρόσβασης κι αντικατάστασης. Αυτά είναι οι μνήμες, η κάρτα δικτύου και η συσκευή DVD. Το κάθε ένα λειτουργεί με τη βοήθεια του αντίστοιχου οδηγού του (driver). Στα περισσότερα laptop θα τα βρεις στο κάτω μέρος τους, ξεβιδώνοντας τα ανάλογα εμφανή πλαστικά καπάκια. Εξαιρείται η οπτική συσκευή (DVD player), η οποία βγαίνει αφαιρώντας μια βίδα που βρίσκεται κατά μήκος της συσκευής (η πρώτη που συναντάς), και τραβώντας την προς τα έξω.
Πως μπορώ να επέμβω;
Πέραν του DVD player που ανέφερα παραπάνω, ο σκληρός δίσκος αφαιρείται με τις ανάλογες βίδες που θα δεις. Ανάλογα τον φορητό, ο σκληρός βγαίνει είτε τραβώντας πίσω κι έξω είτε πρώτα μπροστά κι έπειτα προς τα έξω. Αντίστοιχα στη RAM ωθείς προς τα έξω τα μεταλλικά αυτάκια και τραβάς το τσιπάκι προς τα έξω (κρατώντας από τις γωνίες το πλαστικό μέρος). Κάτι παραπλήσιο ισχύει με τo modem.
Όλα τα παραπάνω έχουν τους ανάλογους και συμβατούς drivers, και όποια αφαίρεση ή πρόσθεση μιας συσκευής απαιτεί την ανάλογη εγκατάσταση/απεγκατάσταση οδηγού. Σε αυτούς μπορείς να επέμβεις μπαίνοντας από την Έναρξη στον Πίνακα Ελέγχου
1.Έναρξη
έπειτα στην επιλογή Υλικό και Ήχος και Διαχείριση συσκευών.
2.Πίνακας ελέγχου
3.Υλικό και ήχος
Επιλέγεις τη συσκευή που επιθυμείς και με δεξί κλικ βλέπεις την επιλογή “Κατάργηση εγκατάστασης”.
4.κατάργηση εγκατάστασης
Σε άλλη περίπτωση μπορείς να κάνεις Απενεργοποίηση συσκευής (έχοντας τη δυνατότητα να την ενεργοποιήσεις κάθε στιγμή), ή ενημέρωση σε περίπτωση αναβάθμισης του οδηγού.
Αξίζει να τονίσω σε περίπτωση αντικατάστασης του σκληρού δίσκου, χρειάζεται εγκατάσταση όλων των οδηγών από τις συσκευές που απαρτίζουν το λάπτοπ, αφού ολοκληρωθεί η ανάλογη εγκατάσταση λειτουργικού συστήματος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πως μπορώ να κάνω επισκευή στο τροφοδοτικό laptop;

Γιατί δεν ανοίγει το λαπτοπ ή το PC;

Πως κάνω μια σύνδεση laptop με τηλεόραση;