Inverter vs Backlight, ο ρόλος τους στην οθόνη λαπτοπ

Inverter - αυτοματισμοί
Τι είναι ένας Inverter;
Στον κόσμο των ηλεκτρονικών, το inverter είναι μια συσκευή που χρησιμοποιείται για να μετατρέψει το συνεχές (DC) ρεύμα σε εναλλασσόμενο (AC). Τέτοιες συσκευές χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε βιομηχανίες. Μπορείς να τις συναντήσεις και σε οικιακή χρήση ή σε αυτοκίνητα. Σε ένα λάπτοπ χρησιμοποιείται στο φως της οθόνης του.
Power Inverter
Πως λειτουργεί το laptop Inverter;
Ως γνωστόν, ένα λάπτοπ τροφοδοτείται και λειτουργεί με μπαταρία, η οποία είναι συνεχούς (DC) ρεύματος και χαμηλής τάσης (όπως και το τροφοδοτικό ενός φορητού παρέχει DC ρεύμα). Αυτό όμως δεν αρκεί για την οθόνη.

Laptop Inverter
Η οθόνη είναι ένα μέρος ενός φορητού υπολογιστή, που όμως με τη σειρά της αποτελείται από κάποια κομμάτια. Ο μετατροπέας διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Εδώ χρησιμοποιείται η τεχνολογία υγρών κρυστάλλων LCD και το κύκλωμα inverter ελέγχει την έξοδο και ρυθμίζει την ένταση της φωτεινότητας. Σε ορισμένους μάλιστα υπάρχει ενσωματωμένος αισθητήρας ώστε να διαμορφώνεται η φωτεινότητα ανάλογα  με τον εξωτερικό φωτισμό. Από ότι κατάλαβες, αυτοί οι λαμπτήρες απαιτούν μεγαλύτερη τάση για τη λειτουργία τους και χωρίς αυτούς δε βλέπουμε τίποτα.
Αντικατάσταση inverter
* Για τη διάγνωση κι αντικατάσταση του καλό είναι να απευθυνθείς στον ανάλογο ΟΔΗΓΟ.
Θα τον παρομοιάσω με τον προβολέα σε μια κινηματογραφική αίθουσα. Βέβαια υπάρχουν και οι οθόνες LED. Σε αυτή την κατηγορία δε χρειάζεται μετατροπέας γιατί ένα LED έχει χαμηλή τάση λειτουργίας και μπορεί να τροφοδοτηθεί απευθείας από την μητρική.
Οι κατασκευαστές συνήθως τοποθετούν τον μετατροπέα σε συγκεκριμένο σημείο της οθόνης του φορητού, πχ. στο Macbook ο inverter μπορεί να βρεθεί στο εσωτερικό της οθόνης, μέσα στον μεντεσέ. Οι περισσότεροι κατασκευαστές τον τοποθετούν στην κάτω πλευρά της οθόνης, κατά μήκος αυτής.
Το κυκλωματάκι αυτό κατέχει ένα πολύ μικρό μέρος του συνόλου της οθόνης. Θυμίζει άκαμπτο μικρό κομμάτι κορδέλας με τα ανάλογα βισματάκια στα άκρα του. Προσδίδει υψηλή ευκρίνεια χωρίς να απαιτείται μεγαλύτερο περίβλημα laptop. Αν και είναι σχετικά φθηνό σαν ανταλλακτικό, δε μπορούμε να έχουμε συγκεκριμένο κοστολόγιο. Οι τιμές διαφοροποιούνται με το μοντέλο και πολλά καταστήματα ζητάνε ότι θέλουν. Μια μέση διακύμανση πάντως είναι 15 με 20 ευρώ. 
Backlight
Τι είναι το backlight σε μια οθόνη λαπτοπ;
Αντικατάσταση Backlight
Όλα τα προηγούμενα αφορούν την τροφοδοσία και την τάση ελέγχου της φωτεινότητας μιας LCD οθόνης. Αυτή η φωτεινότητα παράγεται από λαμπτήρα, όπως προανέφερα, το backlight. Συγκεκριμένα λέγεται λαμπτήρας φθορίου ψυχρής καθόδου. Για να μην μπερδευτείς, το inverter ρυθμίζει την τάση ενώ το backlight την φωτεινότητα. Είναι αυτό που αυξομειώνεται μόλις πατάμε FN συν το κουμπί έντασης. Παλιότερα χρησιμοποιούνταν ένας λαμπτήρας, πλέον χρησιμοποιούνται στα περισσότερα 2 για πιο ομαλή ροή φωτός. Στο Laptop - I.T θα βρεις οδηγίες επιδιόρθωσης - αντικατάστασης του inverter ή του backlight στην οθόνη του φορητού σου.   

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πως μπορώ να κάνω επισκευή στο τροφοδοτικό laptop;

Γιατί δεν ανοίγει το λαπτοπ ή το PC;

Πως κάνω μια σύνδεση laptop με τηλεόραση;