Γιατί δεν αγοράζω refurbished laptop;

refurbished laptop
Γιατί δεν αγοράζω ανακατασκευασμένο (Refurbished) laptop;
Ανακατασκευασμένο είναι ένα laptop, όταν μετά από επιστροφή του στην αντιπροσωπεία, για διάφορους λόγους, πρέπει να ξαναπουληθεί. Και φυσικά αυτό δε γίνεται να δοθεί σε κατάσταση καινούριου (εφόσον έχει ανοίξει το κουτί). Το μηχάνημα ενδέχεται να έχει κάποιο ελάττωμα, μπορεί όμως και όχι. Σε κάθε περίπτωση, η εκάστοτε εταιρεία κάνει τους απαραίτητους ελέγχους και αντικαθιστά οτιδήποτε μη λειτουργικό, ακόμη κι εξωτερικό κομμάτι με κάποια γρατζουνιά. Οπότε πλέον έχουμε ένα μηχάνημα σε κατάσταση σχεδόν καινούριου, αχρησιμοποίητου και πλήρως λειτουργικού.
Εύλογα λοιπόν, θα αναρωτηθεί κάποιος... τι στραβό βρίσκεις και τα αποφεύγεις; Περιττό να αναφέρω πως, στην αγορά εργασίας, έχω στηρίξει τέτοιες κινήσεις (δύσκολοι καιροί) σε συγκεκριμένη εταιρία. Να διευκρινίσω πως δεν είμαι αντίθετος σε μια αγορά μη καινούριου, αλλά προτιμώ να αγοράσω μεταχειρισμένο σε καλή κατάσταση. Γιατί όμως;
Όλα τα λαπτοπ που ανήκουν στην κατηγορία refurbished, είναι πολύ παλιά μοντέλα σε κατάσταση καινούριου. Αυτό συνεπάγεται καλή εξωτερική κατάσταση, παρωχημένα καλούπια και ξεπερασμένη τεχνολογία. Σε οτι αφορά τις τιμές, δε θα τις έλεγα όλες ιδιαίτερα δελεαστικές. Να αναφέρω ένα τυχαίο παράδειγμα...
Βρήκα IBM Lenovo X220 με επεξεργαστή i5/RAM 4GB και 320 GB σκληρό δίσκο στα 290€. Συγκεκριμένα ενσωματώνει έναν επεξεργαστή i5 2410.
refurbished laptop
Είναι αρκετά αξιόπιστα εργαλεία τα συγκεκριμένα (ένα παλιότερης χρονολογίας έχει ανταποκριθεί σε απαιτήσεις προγραμματισμού σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις). Όμως έχουμε να κάνουμε με μια κατασκευή που χρησιμοποιεί υλικά μέρη που ενδέχεται να μη βρίσκονται ή βρίσκονται αρκετά δύσκολα (φαντάσου στο άμεσο μέλλον), πχ μια μπαταρία συμβατή ξεκινάει από 50€. Και φυσικά αναφερόμαστε σε ένα λαπτοπ 12". Αυτή τη στιγμή που γράφω ο φθηνότερος καινούριος 15,6" με επεξεργαστή i5 4210 κοστίζει περί τα 400€. Προσωπικά, θα προτιμήσω τον καινούργιο... για πολλούς λόγους.
Παραπλήσιο προϊόν μπορείς να βρεις σε αγγελίες μεταχειρισμένων φθηνότερα. Βέβαια το 96% αυτών που επιθυμούν ένα οικονομικό laptop, η χρήση του είναι για βασικές εργασίες. Στην παρούσα φάση υπάρχουν πολλοί μεταχειρισμένοι με έναν αξιόπιστο διπύρηνο Intel επεξεργαστή ή ακόμη και i3 στο μισό κόστος από τα προαναφερθέντα. Με έναν καλό έλεγχο ώστε να είναι λειτουργικός και σε καλή εξωτερική κατάσταση, θα έχεις στην κατοχή σου ένα αξιόπιστο εργαλείο. Κάνεις έναν καλό καθαρισμό εσωτερικά και εξωτερικά, και αναβαθμίζεις σιγά σιγά, ανάλογα τα οικονομικά σου. Ενημερωτικά να αναφέρω πως μια μνήμη RAM DDR3 στα 4GB έχει 20€ περίπου κι ένας SSD δίσκος (θα πρέπει να του κάνεις το λεγόμενο format) στα 120GB έχει 45€. Δηλαδή με 65€ θα έχεις αρκετά δυνατό και περισσότερο ξεκούραστο μηχάνημα, αφού ο νέος σκληρός δεν έχει μηχανικά μέρη και είναι τάχιστος. Δεν ανέφερα περί εγγύησης γιατί οι απόψεις διίστανται από εταιρία σε εταιρία. Δε γνωρίζω αν μπορεί κάποιος να είναι καλυμμένος με τέτοιου είδους εγγυήσεις σε τέτοια μοντέλα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πως μπορώ να κάνω επισκευή στο τροφοδοτικό laptop;

Γιατί δεν ανοίγει το λαπτοπ ή το PC;

Πως κάνω μια σύνδεση laptop με τηλεόραση;